Atlétika
Nagy Marcell

MTK legendárium | 178. rész

Publikálva: 2022.01.09 Frissítve: 2022.01.09 MTK Budapest

„Az MTK aranylánca”. (Braun, Molnár, Orth, Opata, Jenny). 28. rész. Orth György (1901-1962). „Sérülése véget vetett az MTK aranykorának”.

Orth Gyuri az MTK intenzív anyagi támogatásának köszönhetően gondos orvosi kezelésben részesült. Hosszabb rehabilitációt követően végre felépült, de pályafutása derékba tört. Többé nem tudta ugyanazt nyújtani, mint korábban. A világklasszis zsenialitása az ominózus sérülés nyomán elenyészett, vele született tehetsége fizikai korlátok közé szorult. Többé már nem tudta tálentumait maradéktalanul kibontakoztatni.

1925. szeptember 28. Orth Gyuri végzetes sérülésének napja, mely egyben a magyar futball gyásznapjának is tekinthető. Ez a nap vetett véget az MTK-s labdarúgás aranykorának.

Orth betegágyán még reménykedett felépülésében, de a valóság rácáfolt túlzott reményeire. Biztos anyagi egzisztenciájának alapját a Brüll Alfréd intézte Andrássy úti bolt biztosította, de Orth aktív sportpályafutásra vágyott, azonban mindinkább rá kellett jönnie: egy korszak lezárult.

A válogatottól 1927. június 12-én egy emlékezetes mérkőzés keretében búcsúzott. Az MTK pályán lezajlott magyar-francia mérkőzés remek eredménnyel zárult, 13:1 arányban győztük le a franciákat. Takács II. József egymaga hat gólt lőtt, a mérkőzés másik hőse (a régi sikereit felvillantó) Orth Gyuri lett.

Válogatott pályafutásának tizedik esztendejében, 1927-ben tehát Orth végleg levette a címeres mezt.

1928-ig még az MTK-ban játszik, 1929-től 1932-ig azonban már a Budai 33 labdarúgója.

Aktív hazai labdarúgói pályája is ebben a klubban ért véget.

„1930-ban elindult, hogy a futballcipővel és a futball labdával meghódítsa a világot. Beutazta egész Dél-Amerikát, Nyugat-Európát. Megismerték Argentínában, Chilében, Mexikóban, Olaszországban, Németországban és Franciaországban.” Jimmy Hogan, aki ötven éven át a világ legjobb játékosait láthatta és taníthatta Londontól Montevideóig, szó szerint ezt írta emlékirataiban: „A legnagyobb játékos, akit valaha is láttam futballpályán, Orth György volt, a budapesti MTK és a magyar válogatott centercsatára.”

1930-ban kezdődő világkörüli utazásáról még rövid időre hazatért. Edzői tevékenysége ekkor (1933-ban) vette kezdetét, méghozzá a Bocskai FC-ben.

Addigra már világosan látta: megélhetése és szakmai karrierje érdekében külföldi edzői állást vállal. Mindezt megtehette volna itthon is, de Orth Gyuri nemzetközi ismertségét külföldön kívánta kiaknázni…

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!